10 oktober 2019

Interessant & Plezant

Iedereen vroeg uit de veren want het busje wachtte ons op voor wat een plezante en interessante dag werd.

We bezochten aan de Oosterschelde de mosselkweker van de hangcultuurmosselen. Hij nam ons op sleeptouw naar zijn percelen, trok een lijntje naar boven en deelde ondertussen zijn kennis.

Daarna was het de beurt aan de kweker van de bodemcultuurmosselen waarbij we op één van de mosselkotters mochten meevaren naar één van de beste percelen van de Oosterschelde gelegen vlak aan de ingang van de waterkeringsmuren van de befaamde Nederlandse “Deltawerken”, die gebouwd zijn om overstromingen tegen te gaan. Ook hier veel uitleg gekregen over groeitraject van de mosselen: het uitzaaiien van mosselzaad op de groeipercelen waar ze blijven totdat ze gegroeid zijn tot halfwas mosselen. Daarna verplaatsen ze deze halfwas-mosselen naar andere groeipercelen waar ze blijven totdat ze volgroeid zijn. De volgroeide mosselen worden dan naar verwaterpercelen (dichter bij land) gebracht waar ze kunnen verwateren totdat ze naar de mosselfabriek getransporteerd worden.

Tevens waren we getuige van de ‘opkuis’ van een van de mosselpercelen.
Het perceel wordt volledig ‘schoon’ gevist en klaargemaakt om nieuw mosselzaad of halfwas op uit te zaaien.

Aangekomen aan wal namen een kijkje in de mosselfabriek waar ons het volledige verwerkingsproces werd getoond en toegelicht.
’s Middag mochten we genieten van een potje heerlijke verse Zeker Zeeuwse mosselen of de befaamde Zeeuwse gebakken Kibling.
Buikje vol, lippen afgelikt, even rust…

’s namiddag helemaal klaar voor te gaan Rally-en door Zeeland met de legendarische Trabant. Drankstopje in het mooie Zierikzee om dan weer door te gaan naar Yerseke waar we werden opgewacht door de oesterboer.

Terwijl wij genoten van de heerlijke Grevelingen oesters gaf de oesterboer gepassioneerd uitleg. Ons respect groeide bij het besef hoe arbeidsintensief de oesterkweek nog steeds is. Als je het goed wil doen, komt er nog wat handenarbeid aan te pas.

We sloten onze teambuildingdag af met een gezellig samenzijn bij hapje en drankje en een hoofd vol nieuwe productkennis.

Contact

Deel dit bericht